Over het BAG

Het Bosch’ Astrologisch Genootschap werd op 26 januari 1990 om 20:47 opgericht in het Claraklooster door een groepje lokale astrologes. In de jaren ‘80 was de astrologie sterk gegroeid mede door de verbinding met de bekende en populaire psychologie van Carl Gustav Jung en dus leek de tijd rijp voor een vereniging van astrologen in Den Bosch. Het bleek een gouden greep want het BAG groeide in de jaren ’90 al snel uit tot een vereniging met tegen de 90 leden. Dat New Age inmiddels breed bekend was geworden als alternatieve spiritualiteit, droeg daar natuurlijk aan bij. Er werden veel workshops georganiseerd in de oude kapel van het Claraklooster waar de wieg van het BAG had gestaan, maar ook regelmatig op diverse andere locaties in de stad.

 

Horoscoop Bosch’ Astrologisch Genootschap

Horoscoop Bosch’ Astrologisch Genootschap

Horoscoop Bosch’ Astrologisch Genootschap
In de geboortehoroscoop van het BAG is de heerser van het vierde huis Jupiter en in een horoscoop van een persoon zou dit de familie-afkomst laten zien. In een radix van een vereniging toont het de geboorteplaats en Jupiter, de planeet van religie past natuurlijk goed bij een klooster. Maar het is een voormalig klooster Jupiter is retrograde en op het IC staat de ster Antares, die het einde van een cyclus aan geeft. Op het MC staat de krachtige koninklijke ster van de lente en de groei Aldebaran, die veel succes en welvaart schenkt, niet gek natuurlijk. Wat verder op valt is de grote invloed van Saturnus in de horoscoop maar liefst 5 planeten staan in de tekens Steenbok en Waterman waarvan Saturnus de heerser is (volgens het oude systeem). Dat weerspiegelt de realiteit, Saturnus is de planeet van de astrologie omdat astrologie de hele komos wil vatten in 7 planeten (in de moderne astrologie zijn dat er 10) en 12 tekens, samenvatting en reductie tot de essentie valt onder Saturnus. Ook heeft Saturnus te maken met oude dingen die zijn overgeleverd, heel passend dus voor astrologie. Saturnus in eigen teken heeft bovendien veel innerlijke kwaliteit, de planeet is de zogenaamde Horoscoopheer, de sterkste in de hele radix. Maar Jupiter die verhoogd is in Kreeft heeft ook behoorlijk wat kracht en dat komt goed uit want Jupiter is de planeet die kennis uit draagt. Heer 1 is Mercurius en dus het BAG zelf, deze staat op de ster Pelagus, het blad op de pijl in de constellatie Boogschutter ofwel Cheiron de leraar van vele helden!

Het Huis van de Adelaar
Het Maanhuis in de BAG-horoscoop is het Huis van de Adelaar, het Maanhuis geeft altijd de kernmythologie aan. De mythe van de Adelaar is sterk verbonden met het verbreiden van kennis die “boven” is opgedaan. De arend is immers de koninklijke vogel die tot grote hoogtes kan stijgen,maar symbolisch wordt de arend ook met de gier geassocieerd. Dat maakt duidelijk waarom de kennis die de Adelaar met zoveel bevlogenheid wil verbreiden spiritueel en metafysisch van aard is, de gier steekt zijn kale nek in rottend aas, maar het rottende afval kleeft hem niet aan. Dat betekent in symbooltaal dat hij in de aardse stof kan leven zonder er totaal door te worden opgeslokt, hij blijft de verbinding met de hogere, niet-stoffelijke dimensie zien. Hij vervalt niet tot rationalisme of materialisme.

De kernmythe van het BAG, de constellatie Aquila of wel de Adelaar
De kernmythe van het BAG, de constellatie Aquila of wel de Adelaar

 

Vijfde lustrum – 25 jaar astrologie in Den Bosch
Op zaterdagmiddag 10 januari 2015 vierde het BAG zijn vijfde lustrum, 25 jaar astrologie in Den Bosch, met een mini-symposium over het Tijdperk van de Waterman en de Kali Yuga – het Tijdperk van het IJzer. Het symposium werd gehouden in de zaal boven de Openbare Bibilotheek in de Hinthamerstraat en afgesloten met een feestelijke borrel. Er is in de meer dan25 jaar die het BAG nu bestaat veel veranderd in vergelijking met begin jaren ‘ 90. Was het toen voornamelijk psychologische astrologie die op het programma stond tegenwoordig is het aanbod diverser geworden , ook medische astrologie, uurhoekastrologie, bedrijfsastrologie, klassieke astrologie, financiële astrologie, vaste sterren, vedische astrologie, alchemie, alternatieve geneeskunde, geomantie en filosofische onderwerpen komen aan bod. Dat weerspiegelt de onstuimige ontwikkelingen binnen de astrologie in de afgelopen 15 jaar. De workshops worden gehouden op wisselende locaties in de binnenstad maar ook in de directe omgeving van Den Bosch.

Vrouwe Fortuna met haar rad
Vrouwe Fortuna met haar rad

Leave a Reply